امروز جمعه 31 فروردين 1403

دسته های محصولات

تبلیغات

آیرن مکس

قیمت الکترود

نماینده ی رسمی توسن

نماینده رسمی nova

نمايندگی پخش ابزار NEC

 

 

 نمایندگی ابزار های برقی aeg

نمایندگی tanos

نماینده active

ايران پتك IRAN POTK

 دستگاه حکاکی روی فلزات,دستگاه حکاکی و چاپ,دستگاه حکاکی لیزر

متر assist

آروا ARVA

همه چیز درباره ابزارهای اندازه گیری

7 / 10
از 148 کاربر

ابزارهای اندازه گیری

برای اندازه گیری دقیق از ابزارهای ویژه ای استفاده می شود که بسیاری فراخور همه انواع اندازه گیری هستند. رایج ترین آن ها عبارتند از:

۱٫‏ خط کش

۲٫ گونیا

۳٫ کولیس

۴٫ پرگار تقسیم

۵٫ زاویه سنج

۶٫ شیب سنج

هر یک از این ابزارها دارای انواع گوناگونی است. ابزارهای اندازه گیری به طور کلی در دو دسته طبقه بندی می شوند:

۱٫‏ خطی

۲٫ زاویه ای

خط کش ها:

انواع گوناگون خط کش های ماشین کاری در دسته های زیر طبقه بندی می شود:

۱٫‏ صاف

۲٫ فنری

۳٫ زبانه دار

۴٫ گیره دار

۵٫ کولیس

۶٫ شیاری

۷٫ اِشل

این خط کش ها همه از فولاد آبداده ساخته می شوند و تقسیمات اندازه با دقت بسیار روی آنها حک می شود. تقسیمات خط کش انواع بسیار دارد و خط کش ها با طول های گوناگون ساخته می شوند. ضخامت خط کش های فولادی بسته به طول آنها دامنه ای از ۴/۰ تا ۲/۱ میلیمتر را در بر می گیرد. خط کش فولادی ۱۵ سانتی ساده معمول ترین نوع خط کش است. در خط کش های اینچی هر اینچ به ۸ و نیز ۱۶ قسمت و در خط کش های میلیمتری هر سانتیمتر به ۱۰ و نیز ۲۰ قسمت تقسیم می شود. چگونگی تقسیم بندی های کوچکتر در شکل زیر نشان داده شده است. با توجه به ارقام و علایم ، مشاهده می شود که در لبه پایین خط کش تقسیمات اندازه ۲۰ به ۲۰ شماره گذاری شده است.


ابزارهای اندازه گیری

شکل ۱ خط کش ۱۵ سانتی متری فولادی آبداده با تقسیم بندی هایی که خواندن اندازه های کوچک را نیز آسان می سازد. شکل پشت و روی خط کش یکسان است.


توجه بفرمایید تمام این مطالب توسط گروه ابزار تجارت نوشته شده هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد


هنگام اندازه گیری با خط کش فولادی به جای قرار دادن انتهای خط کش بر روی لبه قطعه کار بهتر است نشان تقسیم بندی یک سانتیمتر در لبه قرار گیرد؛ همچنین خط کش باید موازی با لبه قطعه کار باشد ضمناً فراموش نکنید که از عدد خوانده شده باید یک سانتیمتر کم شود. هنگام منطبق کردن نشان سانتیمتر بر روی لبه قطعه کار باید دقت شود که لبه قطعه کار درست روبروی نقطه میانی خط نشان ۱ سانتیمتر خط کش قرار گیرد. گرچه خطوط تقسیم بندی خط کش های ماشین کاری از خط کش های معمولی بسیار دقیق تر و ظریف تر است ولی به هر حال نمی توان آن ها را بدون پهنا حک کرد. البته پهنای این خطوط برای بهتر دیدن اندازه ها لازم است.


ابزارهای اندازه گیری

شکل ۲ اندازه گیری یک قطعه تخت با خط کش . بعضی از ماشین کاران به جای کم کردن یک سانتیمتر از اندازه خوانده شده تعداد اندازه های موجود بر روی خط کش را می شمارند.


ابزارهای اندازه گیری

شکل ۳ خط تقسیم بندی ۱ سانتیمتر و نیز خطوط میان نشانه های ۱و۲ بزرگ نمایی شده است. به پهنای خطوط تقسیم ونیز لزوم قرار دادن صحیح خط کش برای جلوگیری از بروز هرگونه خطا در اندازه گیری توجه کنید.

از خط کش فولادی برای اندازه گیری قطر درونی قطعات استوانه ای نیز استفاده می شود. برای جلوگیری از بروز خطا در خواندن اندازه لبه خط کش را نباید زیاد در درون استوانه فرو بُرد. با حرکت دادن خط کش به طرف جلو و عقب در امتداد قوسی کوچک اندازه های مختلفی به دست می آید که بزرگ ترین آنها اندازه صحیح قطر درونی استوانه است.


ابزارهای اندازه گیری

شکل ۴ روش اندازه گیری قطر درونی با استفاده از خط کش فولادی.

برای اندازه گیری قطر درونی مقاطع گرد باید خط کش را روی سطح مقطع آن قرار داد و باز از خط نشان تقسیمات خط کش استفاده کرد. با جلو و عقب راندن خط کش در امتداد قوسی کوچک بزرگ ترین اندازه ای که خوانده می شود اندازه قطر بیرونی قطعه است.

برای اندازه گیری عمق سوراخ بهتر است از دو خط کش استفاده شود یکی از آنها و یا یک تیغه صاف به گونه ای در انتهای قطعه کار قرار می گیرد که خط تقسیم بندی خط کش دیگر دقیقاً بر روی تیغه آن قرار گیرد.


خط کش قسمت اول )ابزارهای اندازه گیری

شکل ۵ روش اندازه گیری قطر بیرونی مقاطع گرد با استفاده از خط کش فولادی.


خط کش قسمت اول )ابزارهای اندازه گیری

شکل ۶ استفاده از دو خط کش برای اندازه گیری عمق سوراخ.


در این حالت عمق سوراخ را می توان به دقت از روی خط کش اندازه گیری دوم خواند. البته برای این منظور استفاده از خط کش فولادی و سطح صاف نتیجه دقیقتری به دست می دهد.


خط کش قسمت اول )ابزارهای اندازه گیری

شکل۷ اندازه گیری عمق سوراخ با استفاده از خط کش فولادی و سطح صاف.

یکی دیگر از موارد استفاده خط کش فولادی اندازه گیری فاصله میان دندانه های پیچ (گام) در هنگام پیچ تراشی با ماشین تراش است. برای این منظور خط کش را موازی با محور قطعه کار قرار دهید و تعداد دندانه ها را در یک اینچ بشمارید.


خط کش قسمت اول )ابزارهای اندازه گیری

شکل ۸ اندازه گیری گام دندانه های پیچ با استفاده از خط کش فولادی.

نخستین دندانه ای که باید شمرده شود همان نخستین دندانه ای است که درست در طرف راست خطِ تقسیم بندی خط کش قرار دارد.

خط کش زبانه دار درشکل  نشان داده شده است. این خط کش دارای قلاب یا زبانه ای است که به شکل برجسته از سر صفر خط کش برون زده است. این زبانه همان طور که در شکل نشان داده شده است ممکن است ثابت یا قابل تنظیم باشد. این نوع خط کش برای اندازه گیری اجسام از آغازگاههایی که مشاهده انطباق خط کش با قطعه کار در آن آغازگاهها امکانپذیر نباشد و نیز رای اندازه گیری از آغازگاه های گرد، اندازه گیری ابعاد توپی چرخ و نافی قرقره ها و تنظیم کولیس ها به کار می رود.

در بعضی موارد بهتر است به جای خط کش فولادی از خط کش زبانه دار استفاده شود. وجود زبانه و امکان تنظیم دقیق خط کش با لبه قطعه کار موجب کاهش بروز خطا در هنگام قرار دادن خط کش بر روی قطعه کار می شود. از خط کش زبانه دار می توان همراه با یک خط کش فولادی دیگر یا یک تیغه صاف برای اندازه گیری ابعاد غیرقابل دسترس مانند ابعاد موتور نیز استفاده کرد.


ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۱ خط کش زبانه دار.

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۲ اندازه گیری طول قطعه ی تخت با استفاده از خط کش زبانه دار. وجود زبانه موچب انطباق دقیق خط کش بر روی لبه ی قطعه کار می شود و خواندن اندازه ی واقعی را آسان می کند.

خط کش گیره دار به مجموعه ای متشکل از چند خط کش کوچک و یک گیره اطلاق می شود. گیره می توان هر یک از این خط کش ها را با زاویه دلخواه در شیار سر خود نگه دارد .


ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۳ اندازه گیری عمق زیر فلانچ سوپاپ با استفاده از خط کش زبانه دار و تیغه ی صاف.

برای اندازه گیری سریع میلگردها و لوله های باریک و ورق های نازک و… مناسب تر این است که از وسیله ای استفاده شود که قطعه را در میان دو فک خود جای دهد. وسیله ای که از عهده این کار بر می آید کولیس نام دارد . کولیس در انواع گوناگون ساخته می شود. نوعی کولیس کشویی را نشان می دهد.

اِشِل یا خط کش مخصوص اندازه گیری انقباضات در مدل سازی به کار می رود زیرا خط کشی است که اندازه های آن با در نظر گرفتن اندازه انقباض قطعات ریختگی تقسیم بندی شده است.


ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۴ خط کش گیره دار متشکل از گیره و چند خط کش کوچک. این خط کش ها در اندازه های گوناگون و با تقسیمات اندازه ی۷۵/۱ سانتی متری ساخته می شوند. خط کش در شکاف سر گیره قرار می گیرد و با مهره ی آجدار سر دیگر گیره در حالت دلخواه که می تواند شیبدار هم باشد تنظیم و محکم می شود. این خط کش از فولاد آبداده ساخته و در هر دو رو اندازه گذاری می شود. از این خط کش برای اندازه گیری اندازه های معمولی در قالب سازی و یا برای اندازه گیری شیار ها و جای خارهایی که با خط کش های معمولی قابل اندازه گیری نباشند استفاده می شود.


ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۵ کولیس برای اندازه گیری های سریع به کار می رود.

اندازه مجاز انقباض در قطعات ریختگی بسته به نوع فلز و شرایط ریخته گری فرق می کند و اندازه مجاز انقباض برای قطعات ریختگی با ضخامت تقریباً یکنواخت به شرح زیر است:

چدن: ۱۰ میلیمتر در متر.

برنج: ۱۵ میلیمتر در متر.

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل۶ کولیس کشویی . نوک زبانه فک ها برای اندازه گیری قطر سوراخ های ۳ میلیمتر به بالا به کار می رود. قفل مهره کولیس برای قفل کردن فک ها و حفظ تنظیم خاص آن در هنگام اندازه گیری به کار می رود. دگمه کشویی باز و بسته کردن فک ها را آسان می کند.

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۷ اِشِل یا خط کش مدل سازی . به هشدار اندازه ی انقباض ۵ میلیمتر در متر توجه کنید.

فولاد: ۲۰ میلیمتر در متر.

چدن چکشخوار: ۱۵ میلیمتر در متر.

روی: ۲۶ میلیمتر در متر.

قلع: ۵/۲ میلیمتر در متر.

آلومینیوم: ۱۵ میلیمتر در متر.

آلیاژ مس و روی و آنتیموان: ۵/۲ میلیمتر در متر.

این رقوم اندازه های استاندارد انقباض فلزات گوناگون هستند ولی اندازه و شکل قطعات ریختگی نیز جای توجه دارند. در شرایط یکسان قطعات ریختگی ضخیم تر کمتر و قطعات ریختگی نازک تر بیشتر از اندازه استاندارد منقبض می شوند. کیفیت جنس و نیز روش قالب ریزی و سرد کردن هم بر اندازه انقباض اثر می گذارد.

برای مثال هنگامی که در قالب ماسه ای مذاب ریخته می شود دمای آن زیاد است و در نتیجه با سرد شدن مذاب و انجماد آن قطعه ریختگی منقبض می شود. اگر برای ساخت قالب از مدل چوبی استفاده شده باشد مدل ساز باید ابعاد مدل را بزرگ تر در نظر گرفته باشد تا اندازه های قطعه ریختگی پس از انقباض به اندازه های دلخواه نزدیک شود. بنابراین از دیدگاه مدل ساز همه ابعاد قطعه باید در ضریبی برای جبران انقباض ضرب شوند و این مهم بر روی خط کش مدل سازی انجام شده است. خط کش انقباضی ((۱۰ میلیمتر در متر)) برای چدن به کار می رود و اندازه واقعی آن در هر متر اسمی ۱۰۱ سانتیمتر است.

از آن جایی که تفاوت زیادی در اندازه انقباض فلزات گوناگون وجود دارد در مدل سازی از خط کش های انقباضی گوناگون استفاده می شود. برای مثال، مدل سازی که با فولاد (با انقباض ۲۰ میلیمتر در متر) سروکار دارد باید از خط کش مخصوص (( انقباض ۲۰ میلیمتر در متر)) استفاده کند.

گیره خط کش برای بستن دو خط کش به همدیگر برای اندازه گیری طول هایی که از طول هر یک از آنها بزرگ تر باشد به کار می رود .

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۸ گیره خط کش برای بستن دو خط کش به همدیگر به کار می رود.

گیره جاخار-  برای تبدیل تیغه های صاف، خط کش های فولادی و نیز تیغه های گونیا به خط کش جاخار و به منظور نقش اندازی جاخارها و رسم خطوط موازی روی محورها و میلگرد ها به کار می رود.

پایه خط کش- برای نگه داشتن خط کش در وضعیت قائم و انتقال اندازه ها از سنجه های سطح (صافی سنج و …) به کار می رود .

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل ۹ گیره جاخار برای تبدیل تیغه های صاف و خط کش های فولادی به خط کش جاخار به کار می رود.

ابزار های اندازه گیری (خط کش قسمت دوم)

شکل۱۰ پایه خط کش برای نگه داشتن خط کش در وضعیت عمودی و انتقال اندازه ها از سنجه های سطح به کار می رود




 

پرگارهای اندازه گیری


در این پست آموزش استفاده از پرگار را به شما آموزش میدهیم

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

پرگارهای اندازه گیری:

بنابر تعریف پرگار ابزاری است که برای اندازه گیری ابعاد اجسام، به ویژه قطرهای بیرونی و درونی قطعات استوانه ای به کار می رود. این ابزار متشکل از دو شاخه منحنی شکل فولادی است که در انتها با اتصال محکمی به هم لولا شده اند. فاصله میان دو نوک پرگار نمایانگر اندازه است. از پرگار بیشتر در اندازه گیریهایی استفاده می شود که نیازی به دقت ریزسنج نباشد. انواع گوناگونی از پرگارها برای اندازه گیریهای مختلف در کارگاهها به کار می رود. پرگارها را می توان در انواع زیر دسته بندی کرد:

۱٫‏ سخت مفصل

۲٫ فنری

۳٫ انتقال اندازه یا لولا قفلی

۴٫ مرکزیاب

برای اندازه گیری نباید پرگار را روی اجسام در حال گردش در ماشین تراش یا هر ماشین دیگر به کار برد زیرا در صورت قرار دادن یک لبه پرگار بر روی قطعه کار لبه دیگر آن نیز بر اثر اصطکاک میان سطوح متحرک بر روی قطعه کار کشیده می شود و با وارد آمدن اندک فشار بر پرگار پایه های آن به بیرون برمی جهد. به علاوه اندازه ای که از روی قطعه در حال حرکت برداشته شود دقت چندان ندارد.

تعبیرهای ((درونی)) و ((بیرونی)) به این معنا هستند که این پرگارها به ترتیب برای اندازه گیری ابعاد درونی و بیرونی به کار می روند.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

الف : پرگار بیرونی برای اندازه گیری ابعاد بیرونی.

ب : پرگار درونی برای اندازه گیری ابعاد درونی.

کاربردهای پرگار سخت مفصل

پرگارهای سخت مفصل_ پایه های این نوع پرگار با مفصل اصطکاکی به هم متصل هستند حال آنکه در پرگارهای فنری فنر حلقوی ناقصی دو پایه را به هم متصل می کند و فاصله میان دو پایه پرگار با پیچ و مهره تنظیم می شود.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)


الف : پرگار بیرونی

ب : پرگار درونی

پرگار سخت مفصل


ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

الف :پرگار بیرونی

ب : پرگار درونی

پرگارهای فنری

برای تنظیم پرگارهای بیرونی و درونی باید آنها را با اندازه تقریبی نزدیک به قطر دلخواه تنظیم کرد و سپس یکی از پایه ها را با ضربه های آرام به جسمی مناسب زد و دهانه پرگار را تا اندازه دقیق دلخواه باز یا بسته کرد.این روش نیاز به تمرین و ممارست دارد. معمولاً در آغاز چون افراد مبتدی ضربه های محکم می زنند دهانه پرگار بیش از اندازه لازم باز یا بسته می شود.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

الف : روش درست

ب : روش نادرست

روش درست و نادرست ضربه زدن با پایه پرگار سخت مفصل برای تنظیم آن.

پرگارهای فنری برخلاف پرگارهای سخت مفصل در اندازه های بزرگ ساخته نمی شوند. برای تنظیم این نوع پرگار با اندازه دلخواه معمولاً از خط کش فولادی استفاده می شود. پرگار فنری بیرونی بدین گونه تنظیم می شود که یکی از انگشتان دست چپ انتهای خط کش و یکی از پایه های پرگار را در حالت مماس بر هم نگه می دارد و مهره تنظیم پرگار با انگشت شست و انگشت اشاره دست راست تنظیم می شود.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

روش تنظیم پرگار فنری بیرونی

پرگار بیرونی برای اندازه گیری قطر میلگردها به کار می رود. ماشینکاران ماهر به مرور لامسه حساستر یا ((احساسی)) پیدا می کنند که به یاری آن می توانند اندازه دقت کارشان را با پرگار تعیین کنند. برای نگهداشتن پرگار فقط باید از نوک انگشتان استفاده شود. پرگار نباید زیاده محکم گرفته شود زیرا حالت آزاد انگشتان موجب افزایش حساسیت لامسه یا احساس دقت می شود. ماشینکار باتجربه به یاری حس خود اختلاف قطر چند صدم میلیمتر را هم تشخیص می دهد.


اندازه گیری با پرگار هنگامی به درستی انجام می شود که تنها نیرویی که پرگار را بر روی محور می فشرد وزن خود پرگار باشد. قطر واقعی قطعه کار نیز هنگامی به درستی اندازه گیری می شود که خط محوری قطعه کار بر خط بر گذشته از نقاط تماس پرگار با آن عمود باشد.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

حالت درست پرگار برای اندازه گیری قطر قطعه کار.

برای تنظیم پرگارهای درونی سر خط کش را روی یک سطح صاف قرار دهید و آن را در حالت عمود بر سطح نگه دارید سپس یکی از پایه های پرگار را بر روی سطح قرار دهید و با انگشتان شست و اشاره دست راست پایه دیگر را روی اندازه دلخواه تنظیم کنید. دقت کنید که سر پایه دوم پرگار درست روبروی مرکز خط اندازه خط کش قرار گیرد.

همچنین با قرار دادن پایه های پرگار درونی در میان نقاط تماس پرگارهای ریزسنج بیرونی می توان آنها را دقیقتر تنظیم کرد.

برای اندازه گیری قطر سوراخ باید دو سر پایه های پرگار را به گونه ای که نشان داده شده است در درون آن جای دهید و آرام آرام دست خود را بالا بیاورید و همزمان پرگار را نیز تنظیم کنید. به پرگار فشار نیاورید و دقت کنید که نوک پایه ها در امتداد قطر سوراخ قرار گیرد.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

روش اندازه گیری با پرگار درونی.

برای انتقال تنظیم از پرگار بیرونی به پرگار درونی نوک یکی از پایه های پرگار بیرونی باید بر روی نوک نظیر به نظیر پرگار دیگر قرار گیرد و در حالی که نقطه تماس این دو پایه به عنوان لولا به کار می رود پرگار درونی روی مسیری مانند خط چینِ نشان داده شده در شکل حرکت داده شود و مهره تنظیم به اندازه ای باز یا بسته شود که ((احساس)) دلالت بر درستی انتقال تنظیم کند.

ابزارهای اندازه گیری (پرگار قسمت اول)

روش انتقال اندازه تنظیم شده از پرگار بیرونی به پرگار درونی.

دقت اندازه گیری با پرگار بستگی به مهارت، تشخیص و تجربه ماشینکار دارد. بعضی از ماشینکاران و ابزارسازان دقتهای بسیار غریبی از خود نشان می دهند حال آنکه بعضی دیگر فاقد احساس لامسه قوی برای انجام این کار هستند.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

پرگارهای انتقال اندازه یا لولا قفلی

پرگارهایی هستند که برای اندازه گیری ابعادی که دسترسی به آن ها چندان آسان نباشد و در صورتی که از پرگارهای دیگر استفاده شود خارج کردن آن ها امکان پذیر نباشد، مانند اندازه گیری قطر حفره های پخ خورده یا شانه های پشت قطعه کار، بسیار سودمند توانند بود.


ساختمان این نوع پرگارها به گونه ای است که پس از تنظیم می توان دو پایه آن ها را برای عبور از موانع بست و چون باز شوند دوباره به همان دقت نخستین تنظیم باز می گردند.



ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

الف : پرگار بیرونی

ب : پرگار درونی

پرگار انتقال اندازه یا لوله قفلی سخت مفصل.

پرگارهای مرکزیاب

پرگارهایی هستند که یک پایه کوتاهتر سرکج و یک پایه معمولی دارند. از این پرگارها می توان برای ترسیم خط روی محور یا کشیدن خط روی سطحی به موازات لبه قطعه کار استفاده کرد.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

الف : نمای روبرو

ب: نمای پشت

 

پرگار مرکزیاب با پایه سرکج و پایه نوک گرد قابل تنظیم.

پایه نوک تیز یا ترسیمگر باید به گونه ای تنظیم شود که اندکی کوتاهتر از پایه سرکج باشد. پایه سرکج را روی انتهای خط کش قرار دهید و پایه ترسیمگر را بر روی اندازه دلخواه تنظیم کنید.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

روش تنظیم پرگار مرکز یاب . روش نادرست با خط چین نمایانده شده است.


پرگارهای تقسیم:

این ابزارها در ظاهر شبیه به پرگار است با این تفاوت که پایه های آن دارای سطح مقطع گرد و نوک تیز است. به طور کلی فاصله میان سطوح یا روی آنها با پرگار مناسب اندازه گیری و سپس این اندازه که در واقع همان فاصله میان سرهای دو پایه پرگار است با اندازه استاندارد، مانند تقسیمات اندازه خط کش مقایسه می شود. تعیین فاصله میان نقاط، انتقال اندازه ها از روی خط کش و نیز رسم دایره یا کمان از دیگر موارد کاربرد پرگارهای تقسیم به شمار می رود.

پرگارهای تقسیم بر اساس نوع اتصال و طول پایه ها دسته بندی می شوند. ساده ترین نوع آن ها پرگار سخت مفصل است.

پایه های پرگارهای تقسیم فنری از جنس فولاد و دارای مقطع گرد و کاملاً پرداخت شده هستند و نوک آن ها همتراز هم قرار می گیرد.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

پرگار تقسیم فنری ابزارسازی.

پرگارهای تقسیم لولا قفلی را می توان تا موضع تقریباً صحیح اندازه گیری آزادانه پیش برد و سپس قفل آن را بست و با پیچ تنظیم فاصله آن را تثبیت کرد.

پرگارهای تقسیم بالدار ساختمانی مانند پرگارهای نوع لولا قفلی دارند با این تفاوت که تنظیم و تثبیت اندازه آن به جای پیچ لولا با پیچ های بال انجام می شود.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

پرگار تقسیم بالدار.

نوک تمام پرگارهای تقسیم باید با زاویه ۲۵ درجه سنگ زنی و همواره تیز نگهداشته شود. بیشتر بودن زاویه موجب دشواری تنظیم نوک پرگار روی خط یا نقطه دلخواه و کمتر بودن آن موجب سایش بسیار سریع نوک و در نتیجه لزوم تیز کردن مداوم آن می شود. برای تیز کردن نوک باید از سنگ چاقو تیزکنی استفاده شود.در صورت استفاده مداوم از پرگار تیز کردن مرتب نوک موجب می شود که دیگر نیازی به سنگ زدن پیش نیاید.

نوک پرگار باید به گونه ای تیز شود که از امتداد خط محوری پایه خارج نشود. بدین منظور آن را در امتداد جلو و عقب برروی سنگ بمالید و با چرخاندن مچ در حین حرکت رفت و برگشت دست، نوک پرگار را هر دم روی ناحیه تازه ای از سنگ بچرخانید.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

روش تیز کردن نوک پرگار تقسیم.

نوک پرگارهای تقسیم ظریف و تیز است و بنابراین باید سخت مراقب بود تا آسیب نبینند. بعضی از ماشینکاران هنگام تنظیم این ابزار آن را عمود بر خط کش نگاه می دارند ولی این روش می تواند موجب آسیب دیدن نوکها و نیز ایجاد خراش بر روی خط کش شود.

برای تنظیم پرگار تقسیم خط کش را روی سطحی صاف بگذارید و پرگار را به گونه ای که در شکل نشان داده شده است در دست بگیرید. یکی از دو نوک پرگار را روی خط اندازه ای از خط کش قرار دهید و با باز و بست کردن پیچ تنظیم با انگشتان شست و اشاره دست راست نوک دیگر پرگار را روی خط اندازه ای تنظیم کنید که فاصله دهانه دلخواه را به دست دهد. توجه کنید که نوک پرگار باید بر مرکز خط اندازه منطبق شود و خطی که از دو نوک پرگار می گذرد با لبه خط کش موازی باشد.

ابزارهای اندازه گیری(پرگار قسمت دوم)

روش تنظیم پرگار تقسیم فنری

برای تنظیم پرگارهای تقسیم سخت مفصل ابتدا آن را با اندازه تقریبی تنظیم کنید و سپس با یکی از پایه های آن بر شیء مناسبی ضربه های آرام بزنید تا دقت دلخواه به دست آید. روش تنظیم دقیق این پرگار مانند روشی است که پیشتر برای تنظیم پرگارهای سخت مفصل گفته شد.



توجه بفرمایید تمام این مطالب توسط گروه ابزار تجارت نوشته شده هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد

آموزش کار با میکرومتر


اندازه گیری طول توسط ریزسنج

 

ریزسنج وسیله ای است که برای اندازه گیری طول بکار می رود. ریزسنج از کولیس دقیق تر بوده و برای اندازه گیری طول با دقت های بالا بکار می رود.




ریزسنج از یک استوانه ثابت مدرج، یک استوانه متحرک مدرج که می تواند روی استوانه ثابت بچرخد و جابجا شود و یک کمان فلزی متصل به استوانه ثابت تشکیل می شود.


اندازه گیری طول توسط ریزسنج

 


گام ریزسنج عبارت است از مقدار جابجایی استوانه متحرک در طول استوانه ثابت به ازای هر دور چرخش و به نحوه طراحی و دقت دستگاه بستگی دارد. گام ریزسنج می تواند ۱ میلی متر یا نیم میلی متر باشد.


 


هر گاه استوانه متحرک به ۵۰ قسمت تقسیم شده باشد، با چرخاندن استوانه متحرک به اندازه دو دور کامل دهانه یک میلی متر جابجا می شود (گام نیم میلی متر) و در نتیجه ۱۰۰ قسمت از استوانه متحرک معادل ۱ میلی متر از استوانه ثابت (خط کش ثابت) می باشد و لذا دقت دستگاه ۱/۱۰۰ میلی متر می باشد.


اندازه گیری طول توسط ریزسنج

 


فرض کنید دهانه ریزسنج پس از چندین دور چرخش، مقداری باز شده است، حال برای خواندن این مقدار، تعداد میلی متر ها را می توان از روی استوانه ثابت خوانده و با کسری از میلی متر که بر روی استوانه متحرک خوانده می شود جمع کرده و اندازه جسم مورد نظر را اندازه گیری نمود. البته اصول کاری ریزسنج و نحوه خواندن آن به صورت مفصل در مطلب ورنیه توضیح داده شده است.


اندازه گیری طول توسط ریزسنج

 


برای مثال اگر استوانه کامل به اندازه ۵ دور کامل و کسری از دور چرخیده شود و گام ریزسنج نیم میلی متر باشد، خواندن این عدد چنین است که ۵ دور معادل ۵/۲ میلی متر می باشد و اگر عددی که بر روی استوانه متحرک خوانده می شود ۳۵ باشد، مقدار اندازه گیری شده برابر خواهد بود با


mm

85/2=35/0+5/2


اندازه گیری طول توسط ریزسنج

 

آموزش اندازه گیری طول قطعات با کولیس

 در این پست از سکه برای شما آموزش اندازه گیری طول قطعات با کولیس را قرار میدهیم

کولیس در کارگاه های ساخت و تولید یافت میشود.هنرجوهای هنرستان و مهندسین ساخت و تولید حتما با این وسیله اندازه گیری آشنایی دارند

کولیس یک وسیله اندازه گیری طول می باشد که دقت اندازه گیری آن از خط کش معمولی بیشتر است. میزان دقت کولیس به چگونگی درجه بندی ورنیه آن بستگی دارد. تمامی کولیس ها از یک خط کش ثابت معمولی (که بر حسب سانتی متر و میلی متر درجه بندی شده) و یک قسمت متحرک به نام ورنیه تشکیل می شود.

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

کولیس ها می توانند طول را به ۳ روش اندازه گیری نمایند که هر یک از این روش ها کار برد خاصی دارند و در زیر آن ها را توضیح می دهیم:

۱- اندازه گیری به وسیله دهانه بزرگ کولیس:

دهانه بزرگ کولیس را در شکل زیر مشاهده می کنید:

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

از دهانه بزرگ کولیس جهت اندازه گیری ضخامت و قطر خارجی اجسام استفاده می شود.

اندازه گیری طول توسط کولیس

 



دهانه کوچک کولیس را در شکل زیر مشاهده می کنید:

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

از دهانه کوچک کولیس برای اندازه گیری دهانه داخلی حفره ها، قطر داخلی لوله ها، عرض شیار ها و…  به کار می رود.

اندازه گیری طول توسط کولیس

 
   

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

3- اندازه گیری به وسیله عمق سنج کولیس:


عمق سنج کولیس را در شکل زیر مشاهده می نمایید:


اندازه گیری طول توسط کولیس

 

از عمق سنج جهت اندازه گیری عمق حفره ها و سوراخ ها استفاده می شود.

اندازه گیری طول توسط کولیس

 
   

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

با حرکت دادن ورنیه، دهانه بزرگ، دهانه کوچک و عمق سنج به یک میزان جابه جا می شوند.

کولیس ها معمولاً دارای پیچ یا شاسی ای می باشند که دهانه کولیس را ثابت نگه می دارد. این شاسی برای مواردی که امکان تکان خوردن ورنیه و ایجاد خطا در اندازه گیری وجود دارد، استفاده می شود.

اندازه گیری طول توسط کولیس

 

نحوه خواندن طول اندازه گیری شده توسط کولیس به صورت مفصل در مطلب ورنیه توضیح داده شده است.

 


توجه بفرمایید تمام این مطالب توسط گروه ابزار تجارت نوشته شده هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد

اندازه گیری وکنترل قطعات صنعتی

در اندازه کیری و کنترل قطعات صنعتی مواردی پیش می آید که نمی توان مستقیماً توسط اندازه گیرها اندازه مورد نظر را کنترل نمود واصولاً اندازه کیری آنها در حالت عادی مقدور نمی باشد.در این موارد علاوه بر استفاده از وسائل کمک اندازه گیری ابتکارات شخصی رانیز باید در کنترل اندازه آنها دخالت داد. بطورمثال جهت کنترل زوایای داخلی و خارجی مخروطهای ناقص و سایر زوایا ، ابزارهایی مانند زاویه یاب اونیورسال و زاویه یابهای  اوپتیکی ساخته شده اند ولی برای اندازه گیری این زوایا با دقت زیاد در کارگاه و ازمایشگاه اندازه گیری می توان با استفاده از میله ها و ساچمه های استاندارد که با شرایط خاصی داخل شیارها یا سوراخها قرار می گیرند استفاده نمود و یا با استفاده از خط کش سینوسی سیستمی پیش بینی کرد که مستقیماًاندازه طولی خوانده شده توسط وسیله اندازه گیری را تبدیل به زاویه نماید و برعکس.

کنترل قطعات دم چلچله : برای کنترل قطعات دم چلچله همیشه می توان اندازه بالایی دم چلچله  I)را اندازه گیری نمود ولی برای اندازه گیری زوایا و اندازه پایین (C  ) با اشکال مواجه خواهیم بود. برای حل این مشکل با قرار دادن دو میله کنترل هم قطر در طرفین شیار دم چلچله مطابق شکل زیر می توان اندازه پشت تا پشت میله ها را ( L )را اندازه گرفت همین اندازه را می توان از راه محاسبه نیز به شرح زیر محلسبه کرده و در صورت مساوی بودن مقدار ( L )از راه اندازه گیری و محاسبه،صحت اندازه های  و C  تاً یید می شود .

علائم اختصاری :

L  = فاصله پشت تا پشت میله بر حسب میلیمتر

d= قطر میله های کنترل بر حسب میلیمتر

 = زاویه دم چلچله بر حسب درجه

h =ارتفاع دم چلچله بر حسب میلیمتر

L=C +2m +d

همانطور که از شکل معلوم می شود مقدار C برابر است با :C= l- 2n 

و برای محاسبه مقدار " n " در مثلث قائم الزاویه A'  B'  C'   می توان نوشت :      

                                                   n= h cotg   →  cotg  =

و جهت محاسبه مقدار m در مثلث قائم الزاویه ABC   می توان نوشت :

                                          cotg  m =     →     =  Cotg

مثال  :در قطعه دم چلچله مطابق شکل بایستی C=100mm   و   60 =  درجه باشد برای کنترل این اندازه ها از دو میله کنترل به قطر d=10mm استفاده شده است . اگر فاصله پشت تا پشت میله ها که توسط میکرومتر اندازه گیری شده  L=127.32 mmباشد مقدار L را از راه محاسبه به دست اورده و با مقایسه با مقدار اندازه گیری شده صحت اندازه ها را کنترل نمایید .

 

L=C+2m+d                                                                     

m= cotg =

m=5 1.732=8.66mm

L=100+2

چون مقدار محاسبه شده با مقدار اندازه گیری شده برای L   با هم مساوی هستند بنابراین صحت اندازه زاویه  وC=100mm تایید می شود .

مثال :

اگر طول قسمت بالای قطعه دم چلچله ای I=122mm وارتفاع دم چلچله h=20mm و زاویه دم چلچله    باشد مقدار C  را به دست اورید .

حل :                                                                                                 C=I

n=h c0tg

C=122-2

با بهره گرفتن از روش فوق قطر کوچک مخروط و همچنین زاویه مخروط به شرح زیر قابل کنترل خواهد بود :                                                                          =L(

برای محاسبه m  در مثلث ABC   خواهیم داشت :

cotg

m=

بنابراین خواهیم داشت :                                                              =L 

= L ( d+2

=L

مثال :  اگر برای کنترل قطر کوچک مخروط ناقصی از دو میله استاندارد به قطر d=15mm استفاده کنیم و فاصله پشت تا پشت میله ها L=56.36mm  وزاویه تنظیم مخروط

باشد قطر کوچک مخروط را محاسبه کنید .

حل  :                                                                                              ' 20و =4       

20' =85

 =L d( 1+ cotg

کنترل شیار دم چلچله :

 برای کنترل اندازه های شیار دم چلچله نیز می توان مانند قطعه دم چلچله اندازه پشت تا پشت میله ها را از راه محاسبه و اندازه گیری بدست اورده وبا هم مقایسه کرد .

C=I+2n                             L=C -2m-d

برای به دست آوردن مقدار n  در مثلث قائم الزاویه A' B' C'  می توان نوشت :

cotg        

و برای محاسبه مقدار m از مثلث قائم الزاویه A B C خواهیم داشت :

cotg  =

کنترل زاویه مخروط داخلی :

   برای کنترل زاویه مخروط داخلی از دو ساچمه مختلف القطر مطابق شکل و به شرح زیر می توان لستفاده کرد :ابتدا ساچمه کوچک را داخل سوراخ مخروطی قرار داده وتوسط عمق سنج اندازه بالای گلوله تا سطح کار اندازه گیری می شود (  ( وسپس ساچمه دوم را در داخل سوراخ مخروطی قرار می دهیم و مقداری که سر ساچمه دوم از دهانه مخروط بیرون زده تا سطح کار را نیز اندازه می گیریم(  ) .و پس از به دست اوردن فاصله مرکزین دو گلوله (L  )

زاویه مخروط داخلی را به شرح زیر کنترل میکنیم .

با توجه به شکل می توان نوشت :

R h

r +

 

و در مثلث A B C  می توان نوشت :

Sin


مثال : برای کنترل زاویه مخروط داخلی از دو ساچمه به قطر های D=26mm وd= 23mm  و مطابق شکل فوق استفاده شده است اگر   و  باشد حساب کنید :

الف – زاویه تنظیم

ب- زاویه مخروط

حل : الف                                  R=  

L= +r-R=34+3

Sin = 0     

ب    :                                                     ' 42 و 21  و 2           

کنترل زاویه مخروط خارجی :

برای کنترل زاویه مخروط خارجی از سه روش به شرح زیر می توان استفاده کرد .

الف:  با استفاده از میله های استاندارد و راپورتر : در این روش مخروط مورد نظر را از جهت قائده کوچک روی صفحه صافی قرارداده و دو میله تساوی القطر از طرفین به ان مماس میکنیم و فاصله پشت تا پشت میله ها را توسط کولیس یا میکرومتر اندازه می گیریم (   ) سپس چند قطعه راپورتر در دو طرف مخروط به طور مساوی قرار داده و پشت تا پشت میله ها را در محل جدید نیز اندازه می گیریم (  ) و زاویه مخروط را به شرح زیر محاسبه می کنیم .

در مثلث A B C  می توان نوشت :                                                              tg    

در رابطه فوق h ارتفاع راپورترها بوده و طول AB  نیز با توجه به شکل چنین محاسبه می شود :

                                                                                              AB=    

AB=             

 بنابراین خواهیم داشت :

tg   

tg

مثال : برای کنترل زاویه خارجی مخروطی مطابق شکل از دو میله به قطر d=23mm  استفاده شده است .اگر اندازه پشت تا پشت میله ها در مرحله اول   و پس از راپورتر گذاری  وارتفاع راپورترهای بکار رفته h=15mm باشد حساب کنید :

الف – زاویه تنظیم مخروط  را .

ب – زاویه راس مخروط  را .

حل:  الف                                                 tg

tg

ب:                                                       

ب : کنترل زاویه مخروط خارجی با استفاده از خط کش سینوسی و ساعت اندازه گیر. در این روش خط کش سینوسی را روی صفحه صافی قرار داده و سپس مخروط را روی ان سوار می کنیم و زیر میله خط کش سینوسی به اندازه ای راپورتر می گذاریم تا مولد مخروط به موازات افق قرار گیرد (افقی قرار گرفتن مولد مخرو را با ساعت اندازه گیری مطابق شکل کنترل می کنیم ) .حال باتوجه به شکل زاویه مخروط را به شرح زیر محاسبه می کنیم :

علائم اختصاری :

E =ارتفاع راپورترها بر حسب میلیمتر .

L =فاصله مرکزی میله های خط کش سینوسی که مقدارش معمولا روی خط کش نوشته شده و اغلب L=200mm می باشد .

با این روش علاوه بر کنترل شیب مخروط ، شیب قطعات معمولی نیز قابل کنترل است .

ج: کنترل زاویه مخروط خارجی روی ماشین تراش به کمک ساعت اندازه گیر – در این روش مخروط را مطابق شکل بین دو محور مرغک ماشین تراش بسته و اختلاف ارتفاع ان را در ازا؛ طول معین (این طول به وسیله حلقه تنظیم ماشین تراش قابل کنترل است ) به وسیله ساعت اندازه گیر اندازه گرفته و از طریق محاسبه ، زاویه مخروط را به دست می اوریم .

مثال : برای کنترل شیب مخروطی انرا مطابق شکل بین دو مرغک ماشین تراش قرار داده ایم . اختلاف ارتفاع به وسیله ساعت اندازه گیری h=4  را نشان می دهد و حلقه تنظیم ماشین حرکت سوپرت ماشین در این اختلاف ارتفاع L=100mm  رانشلن می دهد .زاویه راس مخرو را حساب کنید .

حل     5   =       tg       =2

د : کنترل زاویه مخروط با استفاده از راپورترهای زاویه –در این روش با گذاردن راپورترهای زاویه زیر مولد مخروط وکنترل افقی بودن مولد مخروط به کمک ساعت اندازه گیری با جمع کردن زاویه های راپورترها زاویه مخروط یا شیب سایر قطعات را به دست می اوریم .برای خواندن زاویه تشکیل شده توسط راپورترها باید به علائم مثبت یا منفی روی راپورترها توجه داشت بدین ترتیب که راپورترهایی که دارای علامت (+) هستند با هم جمع و اندازه راپورترهایی که دارای علامت (-) هستند از مجموع کم میکنیم .

تعیین قطر استوانه با مرکز نامعلوم :

با این روش می توان قطر پولی هلی شکسته ای را که قسمتی لز ان در اختیار باشد و همچنین قطر چرخ دنده شکسته را به دست اورد . در این روش پولک مورد نظر را مطابق شکل روی صفحه صافی قرار داده و دو میله استاندارد با قطر معلوم به طرفین ان مماس کرده وسپس با اندازه گیری فاصله پشت تا پشت میله ها با استفاده از رابطه ای که در زیر به دست خواهیم اورد ، قطر پولی شکسته را محاسبه می کنیم .

علائم اختصاری  :

R =شعاع پولی بر حسب mm

R =شعاع میله کنترل بر حسب mm

L=اندازه پشت تا پشت میله ها برحسب mm

در مثلث قائم الزاویه A O B می توان نوشت : OA=R+ r

OB=R –r                                AB=

با توجه به قضیه فیثاغورث خواهیم داشت :

  = + = +    

با بست اتحادها خواهیم داشت :

+


وبا حذف عوامل مساوی از طرفین می توان نوشت :

4Rr=

2R  

با تقسیم طرفین رابطه به d خواهیم داشت :                                                  D=

مثال : برای کنترل قطر پولک شکسته مطابق شکل فوق از میله های استاندارد به قطر d=10mm استفاده شده است . اگر فاصله پشت تا پشت میله های استاندارد L=79  باشد حساب کنید قطر پولک شکسته را :

حل:                                             D=

با روش فوق به طور کلی شعاع انحنا؛ قوسهای با مرکز نا معلوم نیز قابل محاسبه است .

تعیین قطر داخلی بوش شکسته :

  در این روش سه میله هم قطر مطابق شکل در داخل قوس مورد محاسبه قرار داده و با اندازه گیری اختلاف ارتفاع سطح مفتول وسطی با دو مفتول دیگر به وسیله راپورتر ، قطر داخلی بوش شکسته را به شرح زیر محاسبه می کنیم :

بدلیل متشابه بودن دو مثلث ABC و OAD  می توان نوشت :             

با جانشین کردن مقادیر BC=h وAD=r وAB=2r وAO=R-r  در رابطه فوق خواهیم داشت :

        = hR-hr

hR=

                                                                                                          R=

برای اینکه رابطه را بر حسب قطر بدست اوریم طرفین رابطه را در 2ضرب می کنیم .

2R=     2R=

در رابطه فوق به جای 2r معادل ان d قرار میدهیم :

D=

از رابطه فوق برای کنترل شعاع انحنا؛ قوسهای داخلی با مرکز نا معلوم نیز می توان استفاده کرد .

مثال : برای کنترل شعاع انحنا؛ قطعه ای مطابق شکل از سه میله هم قطر d=15mm استفاده می شود .اگر ارتفاع راپورتر مورد استفاده h=3  باشد شعاع انحنا؛ قطعه مورد نظر را بدست اورید .

حل:                                                                        ( D=d(1+

D=84

کنترل پیچها

پیچ و مهره ها را با وسائل کنترل مانند فرمانهای پیچ و مهره –میکرومتر پیچ و مهره –روش سه میله –روش پروژکتوری یا میکروسکپی می توان کنترل نمود .در حساب فنی روشهایی مورد بحث قرار می گیرند که پس از اندازه گیری با وسائل کنترل به محاسبه و ابتکار نیز نیاز داشته باشند :

کنترل پیچ با روش سه میله – در این روش سه مفتول هم قطر را مطابق شکل داخل شیارهای پیچ قرار داده و اندازه پشت تا پشت میله ها را با وسیله اندازه گیر ، کولیس یا میکرومتر مشخص می کنیم .

حال برای کنترل صحت اندازه ( کنترل پیچ ) ،اندازه فاصله پشت تا پشت میله ها را محاسبه کرده واین دو مقدار را با هم مقایسه میکنیم که در صورت درست بودن پیچ این دو مقدار باید با هم برابر باشد .

محاسبه اندازه پشت تا پشت میله ها (L) – در این روش سه مفتول هم قطر انتخاب کرده و مطابق شکل صفحه قبل در داخل شیارهای پیچ قرار می دهیم . در انتخاب مفتولها باید توجه داشت که قطر مفتول به نحوی انتخاب شود که پس ا ز قرار گرفتن در داخل شیار اخرین نقطه ان از شیار پیچ بیرون بزند تا بتوان عمل اندازه گیری را روی ان انجام داد .

علائم اختصاری :

P = گام پیچ بر حسب میلیمتر .

H =ارتفاع تئوری دنده بر حسب میلیمتر .

L =اندازه پشت تا پشت مفتولها بر حسب میلیمتر .

G =قطر میله کنترل بر حسب میلیمتر .

d'=قطر خارجی تئوری پیچ بر حسب میلیمتر.

=قطر داخلی تئوری پیچ بر حسب میلیمتر .

با توجه به شکل اندازه پشت تا پشت میله ها برابر است با :

رابطه 1        L=                                                                

برای محاسبه طول OB در مثلث قاوم الزاویه OAB چون ضلع روبه رو به زاویه 30 نصف وتر است پس می توان نوشت :  OB=2OA=2   وهمچنین برای محاسبه  بر حسب قطر خارجی پیچ و گام پیچ در پیچهای میلیمتری روابط زیر بر قرار است :

رابطه 2                                                                                   

=d+  

و اگر مقدار را در رابطه 2 قرار دهیم خواهیم داشت :

واگر مقادیر محاسبه شده برای OB و  را در رابطه 1 قرار دهیم خواهیم داشت :

L=

L=d-1

مثال : پیچ میلیمتری  M24  را با روش سه مفتول می خواهیم کنترل کنیم .اگر قطر مفتولها  d=2mm باشد اندازه پشت تا پشت مفتولها (  L   )  را حساب کرده و با مقایسه مقدار اندازه گیری شده برای این مقدار ( L=25  صحت اندازه های پیچ را بررسی کنید .

حل : L=d-1

L=24-1

چون مقدار اندازه گیری شده و مقدلر محاسبه شده برای L با هم برابرند بنابراین اندازه های پیچ صحیح می باشند .

برای این که بهترین نتیجه در اندازه گیری با روش سه میله عاید گردد باید برای کنترل پیچ از میله های استاندارد مناسب استفاده کرد .

محاسبه قطر مفتول مناسب

 منظور از مفتول مناسب این است که قطر مفتول به نحوی انتخاب شود که پس از قرار گرفتن در شیار پیچ محل تماس میله با شیار پیچ دقیقاٌ در روی قطر متوسط پیچ باشد

بدیهی است در این حالت بالاترین قسمت مفتول در امتداد خطی خواهد بود که از راس تئوری دندانه های پیچ عبور می کند . یعنی L=   

با توجه به شکل دنده ، مثلث ABC متساوی الاضلاع است پس می توان نوشت :

= = =60

برای محاسبه قطر مفتول مناسب از مثلث قائم الزاویه OEC که در ان

 EC=       

G=0.577P

 برای محاسبه اندازه پشت تا پشت مفتولها – همانطور که قبلا نیز توضیح داده شد به شرط استفاده از مفتولهای استاندارد اندازه پشت تا پشت مفتولها ، با اندازه قطر تئوری پیچ d برابر است .

L= =d+0

L=d+0.216P

با داشتن قطر خارجی پیچ و اندازه L قطر متوسط پیچ به شرح زیر محاسبه میگردد :


=d-0

مثال : برای کنترل پیچ M30  با روش سه مفتول ،میکرومتر اندازه پشت تا پشت مفتولها را

L=30   نشان می دهد ، حساب کنید :

الف –قطر مفتول مناسب را .

ب- درستی پیچ تراشیده شده را .

حل:الف 3.5=2.02mm                                                                      G=0.577P=0.577

ب- برای کنترل درستی پیچ اندازه پشت تا پشت مفتولها را یک بار دیگر از راه محاسبه به دست می اوریم که در صورت برابر بودن مقدار L با روش اندازه گیری وبا روش محاسبه پیچ تراشیده شده قابل قبول خواهد بود .

L=d+0.216P=30+0.216 3.5=30.756mm

بنابراین صحت پیچ تایید می شود .

برای کنترل پیچهای دنده مثلث ویتورث و دنده ذوزنقه میلیمتری با مفتولهای به قطر دلخواه اندازه پشت تا پشت مفتولها از روابط زیر به دست می اید :

برای پیچهای ویتورث                      L=d-1.6008P+3.1657 G

برای پیچهای دنده ذوزنقه L=d-2.366P+4.864G                         

برای سهولت کنترل پیچها در کارخانجات و ازمایشگاههای اندازه گیری دقیق ، مفتولهایی با قطرهای مناسب ساخته شده و روی انها گام پیچ وقطر سیم مناسب و مقدار 2  که با اضافه کردن ان به قطر خارجی اندازه پشت تاشت مفتولها بدست می اید ، نوشته شده است .

همچنین با استفاده از جدول شماره  15 می توان بدون محاسبه وبه سهولت اندازه پیچها را کنترل نمود .

کنترل چرخ دنده ها

برای کنترل چرخ دنده ها روشهای مختلفی مانند –استفاده از دستگاههای مخصوص ثبات قوسها که در انها صحت منحنی دنده ها کنترل می شود –استفاده از دستگاههای امتحان گردش که در انها به کمک یک چرخ دنده نمونه چرخ دنده ساخته شده از لحاظ دور بودن و سطح انتقال نیرو کنترل می شود –دستگاههایی که به کمک انها فاصله تقسیم ویا پشت تا پشت دو دندانه را می توان اندازه گیری و چرخ دنده را کنترل نمود –استفاده از کولیس یا میکرومتر مخصوص اندازه گیری دنده چرخ دنده ها ،می توان استفاده کرد که ذیلا به شرح کولیس مخصوص می پردازیم .

کولیس مخصوص کنترل دنده چرخ دنده ها :

این کولیس یا میکرومتر از یک فک ثابت و دو فک متحرک مطابق شکل زیر تشکیل یافته است .از فک متحرک افقی برای کنترل وتر ضخامت دنده S واز فک متحرک عمودی برای تنظیم عمق وسیله اندازه گیر  q استفاده می شود . در این روش پس از تنظیم عمق اندازه گیری ان را روی یکی از دنده های چرخ دنده قرار می دهیم و فک افقی را به بغل دنده نزدیک کرده و ضخامت دنده را به کمک کولیس خوانده و با مقدار محاسبه شده ان مقایسه ودر نتیجه درستی چرخ دنده را کنترل می کنیم .

محاسبه عمق اندازه گیر

همانطور که گفته شد در موقع اندازه گیری ابتدا فک متحرک عمودی را برابر با اندازه ( q ) میزان می کنیم این مقدار بزرگتر از ارتفاع سر دنده یعنی  می باشد و برای مدولها و تعداد دنده های مختلف به شرح زیر محاسبه می گردد :

علائم اختصاری :

q = عمق اندازه گیری بر حسب میلیمتر .

 = وتر ضخامت دنده برحسب میلیمتر .

 = زاویه گام برحسب درجه .

=  زاویه گام برحسب درجه .

=  قطر دایره گام چرخ بر حسب میلیمتر .

  = قطر خارجی چرخ دنده بر حسب میلیمتر .

m= مدول چرخ دنده برحسب میلیمتر .

Z=تعداد دنده چرخ دنده .

با توجه به شکل می توان نوشت :

= +      

و از طرفی    OA=   و AC=q       می باشد بنابراین :

= +q                 

رابطه 1           -- OC q=

در رابطه 1 برای محاسبه طول لازم است ابتدا زاویه  که در اصل   زاویه گام می باشد محاسبه گردد . و برای محاسبه این زاویه می توان گفت :

در محیط چرخ دنده به اندازه تعداد دنده چرخ دنده زاویه گام وجود دارد و چون محیط چرخ دنده برابر 360 درجه است پس می توان نوشت :

طول پاره خط  با توجه به مثلث قائم الزاویه OBC برابر خواهد بود با :

cos

مقدار به دست امده برای  را در رابطه 1 قرار می دهیم :

q=

که پس از جانشینی مقادیر  وخلاصه کردن ، رابطه نهایی را می توان به صورت زیر نوشت :

q=m( 1+z

محاسبه وتر ضخامت دنده :

ضخامت دنده در اصل عبارت از طول قوسی از دایره تقسیم است که بین نقطه B وD در شکل صفحه 83 واقع شده است . با فک متحرک افقی نمی توان اندازه طول قوس را معین کرد بلکه فقط وتر ان قوس یا وتر ضخامت دنده اندازه گیری می شود که برای چرخ دنده های با مدول کم این خطا قابل صرفنظر کردن است .همچنین این اندازه را می توان به شرح زیر محاسبه نمود :

در مثلث قائم الزاویه OBC  شکل صفحه 83 می توان نوشت :


مثال : باری کنترل چرخ دنده ای که تعداد دنده ان z=20 و m=3mm می باشد ، اندازه عمق تنظیم وسیله اندازه گیر( q ) و وتر ضخامت دنده ( s ) را حساب کنید .

حل                                                                                     =           

                                                               0.9969   = از جدول            cos4.5

q=m(1+z

=m

برای سهولت کار در کارگاه مقادیر q وs برای مدول 1 برای پاره ای از تعداد دنده ها داده شده و برای مدول های کوچکتر یا بزرگتر از 1mm  عدد حاصل از جدول را در مدول مربوطه ضرب می کنیم

1-    اندازه گیری قطر سوراخ ها با استفاده از دو گلوله.

2-     اندازه گیری قطر سوراخ ها با استفاده از چهار گلوله.

3-    اندازه گیری قطر پولک شکسته داخلی.

4-    اندازه گیری قطر پولک شکسته خارجی.


مبحث اندازه گیری زوایا و سطوح شیب دار.

1-    اندازه گیری زوایای کمتر از 90 درجه.

2-    اندازه گیری زوایای نزدیک به 90 درجه.

3-    اندازه گیری زوایای منفرجه.


مبحث اندازه گیری زوایای دو چلچه خارجی.

1-    اندازه گیری زوایه با استفاده از چهار میله کنترل.

2-    اندازه گیری طول پایین دم چلچله خارجی.

3-    اندازه گیری زاویه دم چلچله داخلی.

4-    اندازه گیری طول پایین دم چلچله داخلی.

5-    اندازه گیری زاویه جناغی.


مبحث اندازه گیری و کنترل مخروط خارجی.

1-    اندازه گیری زوایه مخروط خارجی با استفاده از میله های کنترل و راپورتر.

2-    اندازه گیری قطر کوچک مخروط  با استفاده از میله های کنترل.


مبحث اندازه گیری و کنترل مخروط خارجی.

1-    اندازه گیری زوایه مخروط داخلی  با استفاده از ساچمه های کنترل.

2-    تعیین زاویه گوه.

فایل اموزشی تکنیک های اموزشی اندازه گیری دقیق را ازلینک زیر دریافت نمایید:


کوليس


اندازه گيري با كوليس

اندازه گيري با كوليس
حدود 300 سال قبل يعني در سال 1631 ميلادي يك مهندس رياضيدان فرانسوي به نام پير ورنيه (1637-1580 ميلادي) وسيله اي براي اندازه گيري طراحي كرد كه بر اساس اختلاف بين دو تقسيم بندي كار مي كرد. اين وسيله بعدها به نام مخترع آن ورنيه نامگذاري شد. اساس آن به اين صورت بود كه اگر دو طول برابر به تقسيمات مساوي تقسيم كنيم و آنها را در مجاورت و انطباق با هم قرار دهيم تمام خطوط تقسيمات در امتداد همديگر قرار مي گيرند ولي چنان چه تقسيمات با هم مرتبط نباشد، خطوط در امتداد همديگر واقع نخواهند شد.
قبل از ورنيه دانشمند پرتغالي به نام پدرونونيوس (1555-1492 ميلادي) نيز طرح مقدماتي اين‌وسيله را ارائه داده بود كه به‌نام خودش‌نونيوس معروف‌است.
به‌وسيله ورنيه خواندن كسري از تقسيمات اصلي خط كش امكان پذير مي‌شود.
دقت وسايل اندازه گيري مجهز به ورنيه رابطه مستقيم با روش تقسيم بندي آن دارد.

كوليس ورنيه دار Nernier caliper:
كوليس به دليل داشتن تنوع و سهولت در اندازه گيري يكي از مهم ترين ابزارهاي اندازه گيري مي باشند كه تشكيل شده از دو قسمت ثابت و متحرك كه قسمت ثابت آن يك خط كش مدرج به فك و شاخك ثابت و قسمت متحرك شامل كشويي است كه به فك و شاخك متحرك و همچنين براي كم كردن لقي از ضامني كه در زير كشو نصب شده است استفاده مي شود.

نكاتي كه در استفاده از كوليس بايد رعايت كرد:
1- قبل از به كار بردن كوليس آن را با پارچه مخصوص (تنظيف) تميز كنيد و اطمينان حاصل كنيد كه قسمت هاي متحرك كوليس به راحتي حركت كنند.
2- به كوليس فشار زياد وارد نكنيد چون باعث از دست دادن دقت آن مي‌شود.
3- با بستن فكها و آزمايش، فاصله بين فكها در برابر نور، موازي بودن فكها قابل بررسي است.
4- براي اندازه گيري داخلي، شاخك هاي كوليس را بايد آزمايش كرد كه فرسوده نشده باشد.
5- تنظيم درجه بندي كوليس و فاصله آزاد بين قسمت هايي كه روي هم مي لغزند، با پيچ هايي كه در كوليس پيش بيني شده قابل تنظيم است ولي اگر نياز به تنظيم كلي داشت به قسمت تعميرات بفرستيد.
6- كوليس را در دست بگيريد و فك ثابت آن را به جلو برانيد.
7- به منظور اندازه گيري خارجي، ابتدا دهانه كوليس را كمي بيشتر از اندازه قطعه باز كنيد سپس فك ثابت را به يك ضلع قطعه مورد اندازه گيري تكيه دهيد حال فك متحرك را به آرامي به ضلع ديگر قطعه كار نزديك كنيد و پس از تماس با قطعه كار، آندازه آن را بخواهيد.
8- دقت كنيد كه در موقع خواندن اندازة جهت ديد در راستاي محل خواندن و عمود بر امتداد خط كش باشد.
9- براي تثبيت اندازه از پيچ قفل كننده ورنيه استفاده كنيد.
10- براي اندازه گيري از نوك فكهاي كوليس استفاده نكنيد زيرا اين محل به علت وجود لقي بين كشو و خط كش باعث خطاي كسينوسي در اندازه گيري و همچنين خرابي كوليس خواهد شد.
11- در اندازه گيري خارجي (ميله) و داخلي (سوراخ) عمود بودن امتداد فكها نسبت به محور قطعه كار الزامي است.

مقياس ها:
خط كش بر حسب ميلي متر درجه بندي و بر خسب ميلي متر و يا سانتي متر عددنويسي مي شود. طول درجه بندي بايد حداقل برابر گستره اندازه گيري كوليس به اضافه طول ورنيه باشد.
خطوط درجه بندي خط كش و ورنيه بايد راست، باريك، عمود به لبه خط كش و پهناي آن بين 08/0 و 18/0 ميلي متر باشد. حداكثر بيراهي هاي مجاز از رابطه زير محاسبه مي شود.
e = حداكثر بيراهي مجاز قرائت بر حسب ميكرومتر است
L= طول اندازه گيري شده در گستره اندازه گيري برحسب ميلي متر

سطوح اندازه گير:
سطوح مربوط به اندازه گيري خارجي:
سطوح مربوط به اندازه گيري خارجي، بايد با رواداري 5 ميكرومتر در سراسر طول شان تخت باشند. اين سطوح وقتي فكها باز و پيچ تثبيت بسته است، بايد موازي يكديگر باشند.
رواداري تراز آنها (t)، برحسب ميكرومتر، از فرمول زير محاسبه مي شود:

كه در آن، e حداكثر بيراهي مجاز قرائت است. مقادير محاسبه شده. بايد به نزديكترين عدد تا 10 ميكرومتر سرراست شوند.
جهت راحتي، مقادير قطعي، مربوط به يك طول اندازه گيري شده مشخص در جدول زير نشان داده شده است.

تقسيمات ورنيه در كوليس هاي ميليمتري
1- كوليس با دقت : در اين نوع كوليس براي بدست آوردن دقت در صنعت به دو صورت عمل مي شود.
الف) در اين حالت، 9 ميليمتر از تقسيمات اصلي خط كش را در روي ورنيه به 10 قسمت مساوي تقسيم مي كنند.
بنابراين تقسيمات روي ورنيه برابر با 9/0 ميلي متر خواهد بود و اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه كه همان دقت كوليس است برابر با مي باشد.

ب- در اين حالت 19 ميليمتر از تقسيمات اصلي خط كش را در روي ورنيه به 10 قسمت مساوي تقسيم مي كنند، در نتيجه ارزش هر يك از تقسيمات ورنيه بــه اندازه 9/1 ميلي متر بوده و اختلاف هر دو فاصله از تقسيمات خـــط كش (‌2ميلي متر) با هر يك از تقسيمات ورنيه (mm9/1) برابر است با 1/0=9/1-2 درنتيجه دقت كوليس با دقت 1/0 ميلي متر مي باشد

دقت كوليس ورنيه دار: دقت اندازه گيري كوليس هاي ورنيه دار به دقت خطكش مدرج و تعداد تقسيمات ورنيه روي كشوي آنها بستگي دارد. دقت انواع كوليس‌هاي ورنيه دار را مي توان از رابطه زير حساب كرد.

a= دقت خط كش مدرج
b= دقت كوليس
در كوليس هاي ميلي متري معمولاً دقت خط كش مدرج 1 ميلي متر و تعداد تقسيمات ورنيه آنها 10، 20، و يا 50 است، پس با توجه به رابطه بالا دقت اندازه گيري آنها به ترتيب 1/0، 05/0 و 02/0 ميلي متر خواهد بود و اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه برابر و درنتيجه دقت كوليس 05/0 ميلي متر خواهد بود.


روش خواندن كوليس: براي خواندن اندازه كوليس به شرح زير عمل مي شود:
• تشخيص دقت كوليس كه از تقسيم دقت خط كش كوليس به تعداد تقسيمات ورنيه به دست مي آيد.
• اگر خط صفر ورنيه در راستاي يكي از تقسيمات اصلي خط كش قرار گيرد، عدد خوانده شده از روي تقسيمات اصلي خط كش عدد صحيح بوده نيازي به خواندن ورنيه نيست.
• در صورتي كه خط صفر ورنيه در راستاي تقسيمات اصلي قرار نگيرد، ابتدا به كمك خط صفر ورنيه از روي خط كش اندازه تقسيمات اصلي واقع در سمت چپ خوانده مي شود؛ سپس با نگاه كردن به ورنيه خطي از تقسيمات آن را كه در راستاي يكي از تقسيمات اصلي خط كش قرارز دارد مشخص مي‌كنند و تعداد خطوط سمت چپ ورنيه را در دقت كوليس ضرب و حاصل را با اندازه صحيح خوانده شده از خط كش جمع مي كنند.

روش كار بال كوليس: براي اندازه گيري با كوليس به شرح زير عمل كنيد.
• كوليس را ببنديد و صفر بودن آن را از روي ورنيه و موازي بودن فكها را از طريق عبور نور كنترل كنيد.
• كوليس را مطابق شكل 11-4 در دست بگيريد و فك ثابت آن را به جلو برانيد.
• به منظور اندازه گيري خارجي، ابتدا دهانه كوليس را كمي بيشتر از اندازه قطعه باز كنيد؛ سپس فك ثابت را به يك ضلع قطعه مورد اندازه گيري تكيه دهيد. حال فك متحرك را به آرامي به ضلع ديگر قطعه كار نزديك كنيد و پس از تماس به قطعه كار، اندازه آن را بخوانيد.
• دقت كنيد كه در موقع خواندن اندازة جهت ديد در راستاي محل خواندن و عمود بر امتداد خط كش باشد.
• براي تثبيت اندازه از پيچ قفل كننده ورنيه استفاده كنيد.
• براي اندازه گيري از نوك فلك‌هاي كوليس استفاده نكنيد، زيرا اين محل به علت وجود لقي بين كشو و خط كش باعث خطاي كسينوسي در اندازه‌گيري و همچنين خرابي كوليس خواهد شد.
• در اندازه گيري داخلي ابتدا دهانه كوليس را كمي بزرگتر از اندازه مورد نظر باز كنيد؛ سپس شاخك ثابت آن را به يك طرف قطعه مورد اندازه‌گيري تكيه دهيد و شاخك متحرك را به طرف ديگر قطعه كار نزديك كنيد و پس از چسبيدن به كار اندازه آن را بخوانيد. به منظور قرارگرفتن فك متحرك روي قطر سوراخ قطعه كار بايد حركت گردشي توأم با نوساني داشته باشد .
• در اندازه گيري خارجي (ميله) و داخلي (سوراخ) عمود بودن فكها نسبت به محور قطعه كار الزامي است.
توصيه هاي نگهداري و حفاظتي
كوليس وسيله اندازه گيري حساس و گران است؛ بنابراين آن را در كنار ابزارهاي كارگاهي مانند سوهان، چكش و … قرار ندهيد.
• از افتادن و ضربه خوردن كوليس و اعمال فشار غيرضروري به آن جلوگيري كنيد، زيرا باعث ايجاد خطاي كسينوسي در اندازه گيري خواهد شد.
• از به كار بردن كوليس براي اندازه گيري قطعات در حال گردش خودداري كنيد.
• هرگز از نوك فكها و شاخكها به عنوان سوزن خط كشي استفاده نكنيد.
• براي گرفتن لقي بين خط كش و كشويي در كوليسها از خار برنجي استفاده مي شود. اين خار لقي بين سطوح تماس را مي گيرد. از وجود خار در كوليس قبل از اقدام به اندازه گيري اطمينان حاصل كنيد. در صورت عدم وجود خار، كوليس از كاليبره بودن خارج مي شود و اندازه هاي به دست آمده صحيح نخواهد بود.
• پس از استفاده از كوليس و اتمام عمل اندازه گيري، آن را با پارچه تنظيف كنيد تا براده و ساير عوامل مخرب روي آن باقي نماند.
كوليس با دقت 5/0 ( ميليمتر)، در اين كوليسها تقسيم بندي ورنيه مانند كوليس با دقت ميليمتر و به دو صورت انجام مي گيرد.
الف – در نوع اول، 19 قسمت (19 ميليمتر) از تقسيمات اصلي خط كش در روي ورنيه به 20 قسمت تقسيم مي شود. بنابراين ارزش تقسيمات ورنيه برابر با از 19 ميليمتر خواهد بود و اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه برابر و در نتيجه دقت كوليس 05/0 خواهد بود.

ب – در نوع دوم، براي اينكه فاصله هاي تقسيمات ورنيه زيادتر و در نتيجه خطاي ديد كمتر شود به جاي 19 ميليمتر، 39 ميليمتر از تقسيمات اصلي خط كش را در روي ورنيه به 20 قسمت مساوي تقسيم مي كنند. در نتيجه هر يك از تقسيمات ورنيه به اندازه بوده و اختلاف هر دو فاصله از تقسيمات خط كش (2 ميليمتر) با هر يك از تقسيمات ورنيه برابر 05/0=95/1-2 درنتيجه دقت كوليس 05/0 ميليمتر مي باشد.
كوليس با دقت 02/0 ميليمتر ( ميليمتر): در اين نوع كوليس 49 ميليمتر از تقسيمات اصلي خط كش در روي ورنيه به 50 قسمت مساوي تقسيم مي شود بنابراين دقت هر قسمت روي اين ورنيه برابر با از 49 ميليمتر يعني خواهد بود و اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه برابر 02/0=98/0-1 و در ورنيه دقت كوليس 02/0 ميليمتر خواهد بود.

تقسيمات ورنيه در كوليس هاي اينچي:
1- كوليس با دقت
طراحي اين نوع كوليس ها به دو روش زير انجام مي پذيرد:
الف – در كوليسهاي اينچي خط كش بر حسب اينچ مدرج شده و هر اينچ را نيز به 16 قسمت تقسيم نموده اند. بنابراين فاصله هر يك از تقسيمات اصلي خط كش در اين كوليس ها اينچ مي باشد.
در كوليس هاي اينچي با دقت اينچ: در روي ورنيه اين نوع كوليسها 7 قسمت از تقسيمات اصلي خط كش يعني اينچ را روي ورنيه به 8 قسمت مساوي تقسيم كرده اند، بنابراين فاصله هريك از تقسيمات ورنيه بوده و درنتيجه اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه خواهد بود. بنابراين، دقت اندازه گيري در اين كوليسها اينچ مي باشد.
ب: در اين حالت 15 قسمت از تقسيمات اصلي خط كش يعني اينچ را روي ورنيه به 8 قسمت مساوي تقسيم كرده اند بنابراين فاصله هر يك از تقسيمات ورنيه بوده و درنتيجه اختلاف هر يك از تقسيمات خط كش با تقسيمات ورنيه خواهد بود.
براي خواندن اين كوليسها ابتدا اندازه را روي خط كش مدرج بر حسب اينچ و تقسيمات اينچ خوانده سپس مقدار كسري از تقسيمات اصلي خوانده شده از ورنيه را به آن اضافه مي كنيم. براي تعيين كسري كه ورنيه نشان مي دهد، بايستي بين صفر ورنيه و خطي كه مقابل يكي از تقسيمات اصلي قرار دارد را در عدد اينچ ضرب نمود.
2- كوليس با دقت با ورنيه 25 قسمتي
در اين كوليسها خط كش بر حسب اينچ را به 40 قسمت مساوي تقسيم و هر جزء آن را به چهار قسمت مساوي تقسيم مي كنند كه در نتيجه فاصله هر يك از تقسيمات روي خط كش برابر 025/0 اينچ خواهد بود. و براي تقسيم بندي ورنيه آن به دو روش زير عمل مي گردد.
الف: 24 قسمت از خط كش در روي ورنيه به 25 قسمت مساوي تقسيم مي‌گردد، بنابراين ارزش تقسيمات ورنيه برابر با مي گردد در اين صورت اختلاف بين درجه بندي خط كش و ورنيه برابر با: مي گردد و درنتيجه دقت كوليس برابر 001/0 اينچ مي‌باشد.
ب: در اين حالت 49 قسمت از خط كش را به 25 قسمت مساوي تقسيم مي‌كنند درنتيجه دقت كوليس 001/0 اينچ مي باشد.


2- كوليس با دقت اينچ با ورنيه 50 قسمتي
در اين كوليسها هر اينچ را به 20 قسمت مساوي تقسيم مي كنند، در نتيجه فاصله هر قسمت روي خط كش برابر اينچ خواهد بود. آنگاه 49 قسمت از خط كش را به 50 قسمت مساوي تقسيم مي كنند بنابراين دقت درجه بندي ورنيه برابر خواهد بود. در اين صورت اختلاف بين خطوط خط كش و خطوط ورنيه برابر است با و درنتيجه دقت اين كوليس نيز برابر 001/0 اينچ مي باشد. با توجه به اينكه هر دو نوع كوليس با ورنيه 25 قسمتي و ورنيه 50 قسمتي داراي دقت 001/0 اينچ مي باشند اما خواندن كوليس با ورنيه 50 قسمتي راحت تر از خواندن كوليس با ورنيه 25 قسمتي مي باشد. زيرا تقسيمات كوليس با ورنيه 50 قسمتي داراي فضاي بيشتري مي باشد.
انواع كوليس
كوليس از لحاظ ساختماني و كاربردهاي خاص نيز داراي انواع متنوع به شرح زير مي باشد:
كوليس ورنيه اي باريك داخل سنج
از اين كوليس براي اندازه گير عمق يا سوراخ كوچك و شيار و شكاف استفاده مي شود طول فك 70 ميليمتر مي باشد.
كوليس ورنيه دار با فك هاي موازي و مشابه With parallel jaws
براي اندازه گيري ابعاد تا عمق 32 ميليمتر با فك هاي باريك به عرض 6 ميليمتر طراحي شده است.
كوليس ورنيه با فكهاي نوك تيز with pointed jaws
براي اندازه گيري شيارها (شكافها) باريك طراحي شده است.
كوليس با فك هاي تيغه اي With blade jaws
فك هاي اندازه گير اين نوع كوليس از نوع تيغه مي باشد كه براي اندازه گيري شيار باريك استفاده مي شود براي طول عمر بيشتر فكهاي اندازه گير بيروني نوك آن را از كاربيد تهيه مي كنند.

كوليس با فك ثابت ميله اي جهت (لوله) Tube Vernier calipers
كوليس ورنيه دار با فك ثابت كه از نوع ميله اي است براي اندازه گيري لوله بيشتر از 3 ميليمتر به طور ويژه اي طراحي شده است طول و عمق فك ميله اي 32 ميليمتر و براي دقت بيشتر كوليس از فولاد ضدزنگ ساخته مي شود.
كوليس ورنيه با فكهاي كشويي و قابل تعويض: جهت اندازه گيري سطوح غيرهم سطح از يكديگر جهت اندازه گيري فاصله از لبه تا مركز كار و هم چنين فاصله مركز به مركز روي يك سطح يا سطح غيريكسان.
كوليس داراي صفحه مدرج (ساعتي) براي اندازه گيري با نيروي كم
Dial Calipers, Low measuring force
كوليس ساعتي براي اندازه گيري هاي محصولات پلاستيكي با نيروي اندازه گير ثابت و كم كه خطاي شخص را از بين مي برد بطور ويژه اي طراحي شده است نيروي مناسب معادل 50 الي 100 گرم (N98/0 – N49/0) مي باشد داراي غلطك براي تنظيم مناسب است.
كوليس ورنيه دار قلاب دار Vernier calipers, Neck
جهت اندازه گيري بيروني (خارجي) كه در آن براي اندازه گيري فقط از سرفك‌ها استفاده مي شود (طول فك 5/33 ميليمتر مي باشد.)


كوليس ورنيه دار باريكه Vernier caliper, Neck
اين نوع كوليس مانند كوليس قبلي است اندازه نوك اندازه گير آن 4/2 ميليمتر با انتهاي مخروطي 5/0 ميليمتر مي باشد.
كوليس ورنيه دار با فكهاي كوتاه vernier calipers with Hooked Jaws
جهت اندازه گيري پهناي شيارها در داخل سوراخهاي بالاي 30 ميليمتر بكار مي‌رود. براي اندازه گيري هاي داخلي مقدار 10 ميليمتر به عدد فوق اضافه مي‌كنيم.
كوليس ورنيه دار شيار Groove vernier calipers
جهت اندازه گيري پهناي شيارها در داخل سوراخهاي بالاي 30 ميليمتر استفاده مي شود داراي پيچ تنظيم ظريف مي باشدذ. ضخامت فك اين نوع كوليسها 1 ميليمتر مي باشد.
كوليسهاي انتقال اندازه و خط كش:
Precision markiny calipers and beam tram mels
كه از آنها جهت انتقال اندازه و عمل خط كشي روي قطعات استفاده مي شود كه فكهاي آنها بسيار سخت و محكم مي باشد كه در اثر عمل خط كشي از بين نمي روند و نوك آنها نيز بسيار تيز بوده تا در داخل كار فرو رفته و از لغزش در هنگام خط كشي جلوگيري بعمل آيد. هر دو فك اين كوليسها متحرك مي باشد تا بتوان در موقع استفاده موقعيت مناسبي را براي عملكرد آن تنظيم نمود.
كوليس عمق سنج با زبانه سوزني With interchangeable pin
جهت اندازه گيري سوراخهاي كوچك و شيارهاي نازك مناسب هستند.
كوليس عمق با پين عرضي With transverse pin
جهت اندازه گيري عمق يا به عبارت ديگر ارتفاع يك سوراخ داخلي پس نشسته در داخل كار مي باشد.
كوليس ارتفاع سنج (Vernier Heightr Gage)
كوليس ارتفاع سنج براي اندازه گيري ارتفاع پله ها و قطعات مورد استفاده قرار مي گيرد و شامل قسمتهيا زير مي باشد.
الف- پايه كوليس، كه جنس آن از فولاد ريخته شده بوده و كف آن كاملاً سنگ زده شده است.
ب- خط كش، كه روي آن برحسب اينچ يا ميليمتر مدرج شده است و براي خواندن اندازه به صورت ستوني و عمودي روي پايه قرار گرفته شده.
قسمتهاي ديگر عبارتند از، لبه تيز براي دقت در اندازه گيري، پيچ قفل كشو، پيچ قفل ورنيه، كشو، ورنيه و غيره.
به منظور سوار كردن ساعت اندازه گيري روي كوليس ارتفاع سنج نگهدارنده مخصوصي طبق شكل زير پيش بيني شده است با سوار كردن ساعت روي نگهدارنده كوليس، توانايي اندازه گيري ارتفاع سنج افزايش پيدا مي كند.

 


اجزای کوليس


 اجزای کولیس


G        تيغه نهايی                                                                  


D    شاخک خارجی


R       خط کش                                                                  


C شاخک خارجی


W      زايده زير ورنيه                                                                  


E      شاخک داخلی


L      پيچ تثبيت                                                           


  F     شاخک داخلی


روش کار کوليس

قطر داخلی و خارجی يک لوله را نمی‌توان با دقت و به آسانی با يک خط کش مدرج اندازه گرفت. برای اندازه گيری دقيق‌تر آنها از کوليس استفاده می‌شود. کوليس از ترکيب يک خط کش مدرج و يک ورنيهمتحرک درست شده است. خط کش ورنيه دارای دو شاخک است شاخک‌های کوچک برای اندازه گيری قطر داخل و شاخک‌های بزرگ برای اندازه گيری قطر خارجی اجسام بکار می‌رود. خط کش برحسب میلیمتر مدرج شده ورنيه دارای درجه بندی کوچکی است که اغلب شامل 10 قسمت بوده و معادل 9 ميليمتر است يعنی 9 ميليمتر در روی خط کش کوچک‌تر است. با اين نوع کوليس به آسانی می‌توانيم تا1/10ميليمتر را اندازه بگيريم. دقت اندازه گيری کوليس از تقسيم کردن يک درجه خط کش به تعداد تقسيمات ورنيه به دست می‌آيد.برخی از انواع کوليسها برای اندازه گيری عمق يک تيغه باريک دارند کهبه ورنيه متصل است و با آن حرکت می‌کند. اگر صفر ورنيه بر صفر خط کش منطبق باشد انتهای تيغه بر انتهای خط کش منطبق می‌گردد در صنعت برای اندازه گيری قطر گلوله و سيلندر و پيستون و طول وسايل مختلف از انواع کوليس‌ها با بزرگی‌های مختلف استفاده می‌شود.


توجه بفرمایید تمام این مطالب توسط گروه ابزار تجارت نوشته شده هرگونه کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز می باشد

اندازه گيری قطر يا طول

جسمی را که منظور تعيين طول با قطر خارجی آن است در بين شاخک‌های ثابت و متحرک بزرگ قرار می‌دهند بطوری که هر دو شاخک با بدنه جسم تماس داشته باشند سپس به کمک ورنيه و خط کش اندازه طول يا قطر گلوله را تعيين می‌کنند. درجات را از روی خط کش (عددی که صفر ورنيه در مقابل آن قرار دارد و يا از آن گذشته است) و کسر درجات را از روی ورنيه می‌خوانند برای کسر درجات از درجاتورنيه را پيدا می‌کنند که درست در برابر يکی از درجات خط کش قرار گرفته است.

اندازه گيری قطر داخلیبرای اندازه گيري قطر داخلی مثلا قطر يک لوله دو شاخک بالايی را در داخل لوله فرو می‌برند و ورنيه را برای خط کش آنقدر جابجا می‌کنند تا دو شاخک با جدار داخلی لوله تماس پيدا کنند. کوليس تا حدی در داخل لوله می‌چرخانند تا دو شاخک بر قطر لوله منطبق گردد. در اين حالت قطر داخلی را با روش قبلی از روی خط کش و ورنيه می‌خوانند


وسایل اندازه گیری

.......................................

مقدمه:

حدود300سال قبل ,اساس تيوري اندازه گيري با ورنيه توسط بيرورنيه رياضيدان  فرانسوي كشف شد,بدين ترتيب بود اكر دو طول برابر را به تقسيمات مساوي تقسيم كنيم و آنها را در مجاورت و انطباق با هم قرار دهيم تمام خطوط تقسيمات در امتداد همديگر قرار مي گيرند ولي چنانچه تقسيمات با هم برابر نباشند خطوط در امتداد يكديگر واقع نخواهند شد.كه اساس تيوري اندازه گيري با كوليس بر اين اصل استوار مي باشند.


وسايل اندازه گيري انواع سطوح و شيب ها

كليات : در رابطه با وسايل اندازه گيري

 در كارگاه ماشين هاي ابزار هر قطعه مي بايستي به طور دقيق و به اندازه لازم تراشيده شود و به همين جهت ، يكي از كارهاي اساسي در توليد هر قطعه ،‌اندازه گيري مي باشد . دقت در اندازه گيري قطعات بسيار مهم و لازم است . زيرا كه بايد مطمئن شويم قطعات بعد از عمليات تراشكاري به طور مناسب با يك ديكر مونتاژ ( يا بر هم سوار يا منطبق ) خواهند شد . در صورتيكه هنگام اندازه گيري بي احتياطي شود و به طور صحيح عمليات اندازه يگري صورت نگيرد ،‌وقت و مواد مصرف شده ، هدر رفته و كار انجام شده بي ارزش تلقي مي گردد.

 وسايل اندازه گيري طول را مي توان به دو دسته تقسيم كرد : مستقيم و غير مستقيم

 وسايل اندازه گيري مستقيم :

وسايل اندازه گيري مستقيم داراي درجه بندي خطي هستند و با قرار دادن آنها در كنار قطعه مورد اندازه گيري ، اندازه قطعه مستقيماً از روي خطوط درجه بندي خوانده مي‌شود مانند انواع خط كش هاي مدرج ،‌كوليس ها ، ميكرومترها و … كه انواع خط كشهاي مدرج را در همين فصل و كوليس و ميكرومتر را مستقلا در فصل بعدي مورد بحث قرار خواهيم داد . اين وسايل ، به وسايل اندازه گيري متغير نيز موسوم هستند.

 وسايل اندازه گير غير مستقيم :

 در اين وسايل اطلاعات مربوط به اندازه قطعه را به يك مقياس مدرج منتقل كرده و به اين ترتيب اندازه به صورت غير مستقيم به دست مي آيد . مانند پرگارها كه در همين فصل مورد بحث قرار خواهند گرفت .

 1-2- اندازه گيري با خطكش هاي مدرج

 خط كش هاي فلزي خط كش عموماً با دقت بالاتري نسبت به مترها تهيه مي‌شوند دقت خط كشهاي فلزي 5/0 يا 1 ميليمتر است جنس اين خط كشها به ضخامت آنها بستگي دارد و معمولا با ابعاد و جنس هاي مختلف ساخته مي‌شوند .

 خط كشهايي نيز وجود دارند كه يك لبه آنها برحسب ميليمتر و لبه ديگر بر حسب اينچ مدرج شده است . خط كش هاي فلزي در انواع مختلف توليد مي‌شوند و در صنايع مورد استفاده قرار مي گيرند در زير به شرح نمونه هايي از آنها پرداخته مي‌شود .

 خط كش هاي تخت :

اين خط كشها كه تقريباً معمولي ترين خط كش ها است در كارهاي فلزكاري براي رسم خط و يا اندازه گيري بكار گرفته مي شود جنس اين خط كشها از فولادي تهيه شده كه در مقابل ضربه و خمش مقاوم هستند .

 خط كش قلاب دار :

اين خط كش كه درشكل زير مشاهده مي كنيد به دليل اينكه قلابي در انتهاي آن دارد براي اندازه گيري قسمت داخلي كاسه ساچمه ها ، فلكه ها و طول سوراخ هاي شياردار مناسب است . زيرا هنگام اندازه گيري مي توان قلاب آن را در پيشاني قطعه قرار داد . استفاده از اين ابزار دقت اندازه گيري را بالا مي برد . اين نوع خط كش ها داراي تقسيمات ميليمتري و اينچي هستند . لازم به توضيح است كه قلاب نصب شده مي تواند ثابت و يا قابل تنظيم نيز باشد .

 خط كش با انتهاي مدرج : 

اين خط كشها تشكيل شده اند از يك دسته آجدار كه يك طرف آن مهره محكم كننده و طرف ديگر آن حالت يك بست را دارد كه با مهره مذكور ارتباط دارد . روي اين مجموعه قطعات كوچكي مطابق شكل زير سوار مي‌شود . اين خط كشها براي اندازه گيري جاي خارها و سوراخها و يا مكانهائيكه اندازه گيري سطوح آنان به دشواري ميسر است مي توان استفاده كرد . لازم به توضيح است هر كدام از اين قطعات داراي يك طول خاص است .

 خط كش كوليسي : اين نوع خط كش ها داراي يك خط كش ثابت و يك قسمت كشوي لغزان هستند كه توسط يك پيچ مي توان كشوي را روي خط كش مدرج محكم نمود . از اين نوع خط كشها نساجها براي اندازه گيري تعداد گره هاي موجود در يك طول مشخص از فرش استفاده مي كنند .

 خط كش قابل انعطاف :

 اين خط كشها از فولاد فنر ساخته شده و كاملا انعطاف پذير هستند به طوري كه مي توانند كاملا فرم گرفته و روي سطوح منحني بنشينند زيرا كه طول قوسها را نمي توان با خط كشهاي معمولي اندازه گيري كرد . بنابراين توسط اين خط كشها مي‌توانند به راحتي قوسهاي قطعات را اندازه گرفت .

 خط كش پايه دار : از يك خط كش فلزي كه پايه آن از چدن تشكيل شده است و زير سطح آن سنگ زده مي شود و خط كش در شيار جانبي آن قرار گرفته و به وسيله پيچ در آن محكم مي شود مورد استفاده خط كش پايه دار اندازه گيري ارتفاع و عمق قطعات است .

 خط كش با انتهاي شيب دار (‌لب بريده) :

اين خط كش براي اندازه گيري قطعاتي كه داراي گوشه هاي گرد مي باشند در اين صورت براي اندازه گيري طول قطعه نمي توان از خط كش تخت استفاده كرد چون اگر پيشاني خط كش به پيشاني پله مماس شود ،‌ لبه خط كش روي قطعه قرار نگرفته است اين نوع خط كش همانطور كه اسمشان معلوم است ابتداي لبه آنها بريده شده است بنابراين نوع خط كشها وسيله مناسبي براي اندازه گيري طولي هستند .

 خط كش تلسكوپي :

 خط كش تلسكوپي از چند قطعه استوانه اي تشكيل شده است كه قطرهاي مختلفي دارند و به راحتي مي توانند در داخل يكديگر جمع شوند . يك سر اين خط كش داراي قلابي براي اتصال سر خط كش به لبه كار است .

 خط كش عمق سنج :

 خط كش عمق سنج براي اندازه گيري عمق سوراخها ،‌خزينه ها و شيارها طراحي شده است كه داراي خط كش مدرج بوده و از طرفي چون هنگام اندازه گيري خط كش آن موازي با سوراخ قطعه كار قرار مي گيرد در نتيجه خطاي اندازه گيري نسبتاً كم خواهد بود . اين وسيله تشكيل شده است از يك بدنه شياردار كه جنس آن از فولاد آبكاري شده مي باشد و يك خط كش از جنس فولاد سخت . معمولاً خط كش را داخل شيار ( كشويي ) پايه قرار داده و به وسيله يك پيچ سراج دار در هر فاصله كه لازم باشد بوسيله دست محكم مي كنند .

 انواع مختلف عمق سنج :

 عمق سنج خط كش دار : كه شكل و طرز كار آن در صفحه بالا تشريح شد .

 عمق سنج ميله دار ساده : شكل و طرز كار آن مثل عمق سنج خط كش دار مي باشد ولي چون ميله و پايه هيچكدام مدرج نيستند بعد از اندازه گيري ارتفاع سوراخ و ياشيار ، مي بايستي طول ميله را تا كف پايه به وسيله خط كش اندازه گيري كرد كه اين اندازه همان اندازه ارتفاع شيار يا سوراخ مي باشد . با توجه به اينكه طول ميله دوباره بايد اندازه گيري شود به علت خطاي اندازه گيري مجددي كه خواهد داشت ، دقت آن كمتر از عمق سنج خط كش دار

 عمق سنج ميله اي فنر دار : شكل و طرز كار آن مثل عمق سنج ميله دار ساده مي باشد با اين تفاوت كه ميله آن توسط فنري كه در آن تعبيه شده ، به طورخودكار به طرف پايين هدايت مي‌شود . به اين صورت كه با بازكردن پيچ مخصوص قفل ، ميله به طور خودكار در داخل سوراخ و يا خزينه كار فرو برده مي شود . پس از اينكه پيشاني ميله به ته كار مماس شد،‌پيچ قفل را دوباره محكم كرده تا ميله در محل خود محكم شود و چون ميله آن مانندعمق سنج ميله دار ساده و مدرج نيست بعد از اندازه گيري قطعات آن را از كار خارج كرده و سپس طول ميله رابه وسيله خط كش و يا وسيله ديگري مجدداً اندازه گيري مي كنند .

 عميق سنج نقاله اي : اين نوع وسيله اندازه گيري شامل يك كخط كش روي نقاله سوار شده و براي اندازه گيري خزينه و مخروطها مورد اندازه گيري قرار مي گيرد . ازطرف ديگر ،‌خط كش مي تواند روي نقاله تحت هر زاويه اي كه لازم باشد قرار گرفته و محكم شود . البته بايد گفت كه مهره آج زده شده مانند يك نقطه اتكاء سودمند خواهد بود .

 پرگارها Dividers :

 پرگارها جزو وسايل نقل اندازه مي باشند كه با اين وسايل اندازه گيري طول قطعات به طور غير مستقيم امكان پذير بوده و با توجه به دقتي كه در اندازه گيري از آنها انتظار داريم ،‌از وسيله اندازه گيري مناسبي (خط كش يا كليس) براي ميزان كردن يا خواندن آنها كمك مي گيريم ،‌دقت اندازه گيري ابزارهاي اندازه گيري مانند پرگارها ، بستگي به حساسيت دست اندازه گير دارد زيرا لمس صحيح اين نوع ابزارها با كار ، ميزان دقت اندازه گيري را تعيين مي كند و اين نياز به داشتن احساس قوي ( حساسيت دست ،‌حس لامسه ) و تجربه دارد .

پرگارهاي اندازه گيري :

 اين ابزارها وسائلي هستند كه بعنوان وسائل كمكي اندازه گيري به كار گرفته مي ‌شوند كه توسط آنها مي توان ابعاد داخلي، خارجي و فواصل بين خطوط و قطعات را اندازه گرفت . اساس ساختمان اين ابزار متشكل از يك جفت ساق قوسي شكل كه توسط پيچ و مهره و يا پرچ با واشرهايي در اطراف به هم وصل مي شوند . براي كار با اين ابزار اصولا امتداد و طرف خميده ساق را با كار تماس داشته سپس توسط پيپيچ و مهره اندازه را ثابت نموده و سپس با كمك يك وسيله اندازه گيري طولي مدرج اندازه جدا شده بين دو ساق پرگار را مي خوانيم حال به شرح انواع اين نوع پرگار مي پردازيم :

 در اندازه گيري قطر شيار داخلي، ابتدا پايه هاي پرگار را مطابق شكل زير در حالتي كه دهانه آن با دست جمع شده است ،‌داخل سوراخ قرار مي دهيم ،‌سپس بازوهاي پرگار را آنقدر مي بنديم كه پيشاني مهره به بازوي پرگار برسد ، در پايان بازوهاي پرگار را با دست جمع مي كنيم و پرگار را از سوراخ خارج مي كنيم و اندازه منتقل شده را به وسيله كوليس اندازه مي گيريم .

 پرگار پله اي نامتقارن :

 از پرگار پله اي نامتقارن مي توان براي ايجاد جاي خار روي محورها استفاده نمود . براي اين كار قطعه كار را روي صفحه صافي قرار داده و دو قطعه در دو طرف آن به عنوان نگهدارنده قرار داده و ساق خميده را به بدنه ميله مماس مي كنيم .

 سپس توسط ساق نيز خط لازم را روي ميله رسم مي كنيم . و در مرحله بعدي جاي خار را توسط تيغه فرز در مي آوريم .

 پرگار پيچ سنج : اين پرگارها داراي سر كروي بوده كه اندازه گيري توسط آنها مقايسه اي است به عبارت ديگر قبلاً بايستي اندازه پرگار از روي نمونه مورد نظر ميزان شده باشد . با اين پرگار اندازه واقعي قطر خارجي ، قطر داخلي ، و يا متوسط را نمي توان گرفت بلكه از طريق فوق مي توان به درستي و يا نادرستي پيچ پي برده . نوع ديگري از اين پرگار داراي سرهاي سوزني بوده كه اين سرها نسبت به هم اندازه گام پيچ اختلاف دارند اين پرگارها براي اندازه‌گيري قطر داخلي پيچ به كار مي روند .

 در ورقكاري ،‌براي رسم دواير بزرگتر از پرگارهاي كشويي استفاده مي شود .

 نوع ديگر پرگار ميله اي يا پرگار بازودار است كه براي رسم دايره روي سطوح تخت يا داراي منحني از آن استفاده مي شود اين پرگار دو بازو دارد كه فاصله آنها تا ميله مركزي قابل تنظيم به وسيله پيچ قابل تثبيت است . ارتفاع نوك تيز بازو در اين پرگار همزمان با رسم دايره تغيير مي كند .

 اندازه گيري تلسكوپي tedescopic Gauge :

 يكي از وسائل انتقال اندازه بسيار دقيق كه مي توان براي انتقال اندازه از روي استوانه ها ، شيارها ، شكافها ،‌از آن بهره گرفت اندازه گير تلسكوپي است . اين وسيله از دسته آج دار، پيچ قفل كننده ، سندانها ،‌سندانهاي متحرك تشكيل شده است .

اندازه گيري با ساعتهاي اندازه گيري

ساعتهاي اندازه گيري

   ساعتهاي اندازه گيري، ابزار هاي اندازه گير طولي هستند كه معمولا" به يك صفحه مدرج عقربه دار مجهزند و اندازه يا انحراف از اندازه را به وسيله عقربه نشان ميدهند.      

اندازه گرفته شده با اين ابزار به كمك وسايل مكانيكي با بزرگنمايي1: 100 تا 1: 1000 روي صفحه نشان داده مي شود.دقت اندازه گيري به بزرگنمايي آنها بستگي دارد ؛ هر چه بزرگنمايي بيشتر باشد، به همان اندازه دقت اندازه گيري بيشتر، اما ميدان اندازه گيري كمتر خواهد بود. ساعت هاي اندازه گيري در مقايسه با ساير وسيله هاي اندازه گيري محاسن و معايبي دارند كه در زير به شرح آنها مي پردازيم.

كوليس ورنيه دار:

 كوليس به دليل داشتن تنوع و سهولت در اندازه گيري يكي از مهمترين ابزارهاي اندازه گيري مي باشد كه تشكيل شده از دو قسمت ثابت و متحرك كه قسمت ثابت ان يك خط كش مدرج به فك و شاخك ثابت و قسمت متحرك شامل كشويي است كه فك و شاخك متحرك و همچنين تقسيمات ورنيه روي ان قرار دارد.براي اين كه كشو را محكم كنيم و همچنين براي كم كردن لقي ازضامني كه در زير كشو نصب شده است استفاده مي شود.


زاويه سنج ساده

از اين ابزار ها براي اندازه گيري و كنترل زوايا و همچنين براي انتقال زاويه به روي قطعات كار استفاده مي شود. زاويه سنج ها از نظر ساختمان و ميدان عمل به انواع مختلف تقسيم بندي مي شوند كه در زير به شرح نمونه هاي مهم انها مي پردازيم.

 اين زاويه سنج از يك نقاله و يك  خط كش تشكيل شده است كه به وسيله پيچ و مهره يا ميخ و پرچ به هم متصل شده اند . روي نقاله از صفر تا صدو هشتاد درجه تقسيم بندي شده كه هر تقسيم ان 1 درجه است . خط كش نوك تيز مي تواند روي صفحه نقاله صدوهشتاد درجه چرخش كند.

زاويه سنج اونيورسال :

 اين زاويه سنج ها براي اندازه گيري دقيقتر زوايا به كار مي روند و در انواع ساختماني مختلف مانند ورنيه دار .ساعتي . نوري و الكترونيكي ساخته مي شوند.

 زاويه سنج اونيور سال ورنيه دار :

 اين زاويه سنج براي اندازه گيري و كنترل زوايا تا دقت 5 دقيقه به كار ميرود . زاويه سنج اونيور سال از قسمتهاي مختلفي تشكيل شده است كه در زير به شرح آنها مي پردازيم.

 گونياي ثابت متصل به نقاله:

 درجه بندي نقاله اين زاويه سنج تقسيمات اصلي نام دارد و به 4 زاويه قايمه و هر كدام به 90 قسمت مساوي تقسيم بندي شده است.

 خط كش متحرك:

 اين خط كش به وسيله شياري كه در يك طرف دارد روي اهرم صفحه داخلي نقاله سوار شده است و به همراه صفحه داخلي نقاله مي تواند حول مركز آن حركت كنددو سر خط كش تحت زواياي 45 و 60 درجه شيب دار ساخته شده است تا بتوان زواياي مربوط به آنها را كنترل كرد.

  ورنيه:

 صفحه كماني است كه تقسيمات ورنيه روي آن قرار دارد و به وسيله دو پيچ ريز روي دو صفحه داخلي سوار شده است . به همراه آن حول مركز نقاله حركت مي كند.

 پيچ تثبيت صفحه داخلي نقاله:

 اين پيچ صفحه داخلي نقاله اهرم روي آن و در نتيجه ورنيه را ثابت كرده و از حركت باز مي دارد.

 پيچ تثبيت خط كش :

 اين پيچ خط كش را روي اهرم صفحه داخلي ثابت نگاه مي دارد.

اهرم:

 واسطه اي است بين خط كش و صفحه داخلي نقاله و ورنيه تا هر سه با هم حركت كنند.

گونياي ثابت متصل به نقاله:

 درجه بندي نقاله اين زاويه سنج تقسيمات اصلي نام دارد و به 4 زاويه قايمه و هر كدام به 90 قسمت مساوي تقسيم بندي شده است.

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :